Olie in nieuwe tradingrange

De prijsschommelingen bij ruwe olie illustreren dat de volatiliteit op de energiemarkten hoog blijft. Daar zal op korte termijn geen verandering in komen. De verschillende rapporten over de oliemarkt van de OPEC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tonen dat er momenteel 2 tegengestelde krachten aan het werk zijn. Enerzijds is er de groei van de vraag, die volgens de OPEC dit jaar op 1,59 miljoen vaten per dag zal uitkomen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) houdt het bij een toename met 1,4 miljoen. De hogere vraag wordt met name toegeschreven aan de verwachte groei van de wereldeconomie. Die zal dit jaar met 3,9% op het hoogste peil sinds 2011 uitkomen, aldus het IMF.

VS swing producer

Anderzijds stijgt ook het aanbod, en wel in die mate dat het de verwachte toename van de consumptie nagenoeg volledig compenseert. De Amerikaanse olieproductie ligt nu 1,3 miljoen vaten hoger dan een jaar eerder. In de meest recente verslagweek klom de output naar 10,27 miljoen vaten/dag. Daarmee zijn de Verenigde Staten nu de op één na grootste aanbieder na Rusland, maar voor Saoedi-Arabië. Het Amerikaanse Ministerie van Energie ziet de productie later dit jaar oplopen richting 11 miljoen vaten. Het aantal operationele boorplatformen is alvast toegenomen naar het hoogste peil sinds april 2015.

OPEC voorziet pas tegen eind dit jaar een evenwicht tussen vraag en aanbod. Er is momenteel dus nog geen sprake van een afbouw van de productiebeperkingen. Ook Rusland zit op dezelfde lijn. Het zijn dus de grote niet-OPEC aanbieders (met voorop de Verenigde Staten maar ook Canada, Mexico en Brazilië) die de sleutel in handen hebben wat betreft de timing van het marktevenwicht.

Tradingrange

Het blijft de vraag of het bedrijfsmodel in de Amerikaanse schalie-industrie zal stand houden.  Nieuwe projecten worden met goedkoop geld gefinancierd maar een stijgende rente kan deze dynamiek in gevaar brengen. Zeker als die hogere rente niet gepaard gaat met een verdere klim van de olieprijzen.

Op korte termijn zal de evolutie van de dollar een belangrijke rol spelen in de richting die de olieprijs uitgaat. Daarbij zal regelmatig de boven- en de onderkant van de nieuwe tradingrange worden getest.

 

 

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers