Oorlogsretoriek geeft goud (tijdelijk) vleugels

De oorlogsretoriek van de Amerikaanse president Trump gaf de goudprijs vleugels. Alleen was het effect maar tijdelijk.

De edelmetalen hebben er een bewogen week opzitten en dit heeft vrijwel uitsluitend te maken met de ontwikkelingen op geopolitiek vlak. Enerzijds is er de dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China die een negatieve impact heeft op het sentiment bij investeerders.

Anderzijds bewoog de markt fors op een plotse toename van de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten waar in Syrië militaire grootmachten als de Verenigde Staten en Rusland lijnrecht tegenover elkaar dreigen te komen.

De intussen beruchte ‘Twitterdiplomatie’ van de Amerikaanse president Donald Trump leek woensdag te hinten op de nakende start van een militaire interventie in Syrië. Goud schoot plots naar het hoogste prijsniveau in bijna 2 maanden waarbij de grens van 1365 dollar bereikt werd. Dit is dicht bij het technische weerstandsniveau dat al een paar keer vruchteloos werd aangetikt maar sinds 2013 niet meer werd doorbroken.

Na de oorlogsretoriek steeg het rendement van goud sinds begin 2018 tot bijna 4 procent in dollar. Uitgedrukt in euro werd het negatieve rendement omgezet in een kleine winst. Ook de zilverprijs klom in het zog van goud hoger, al bleef het rendement sinds het jaarbegin wel negatief (-2 procent in dollar en -5 procent in euro).

Maar de klim was geen lang leven beschoren want amper een dag later slikte Trump zijn dreigementen al opnieuw gedeeltelijk  in. Van een imminente oorlogssituatie was ineens geen sprake meer en zowel goud als zilver moesten het grootste deel van de winst inleveren. Het jaarrendement in euro, Brits pond en ook Japanse yen zal daardoor terug negatief worden. De steekvlampolitiek van Trump maakt wel dat de dreiging elk moment weer kan oplaaien.

In ander fundamenteel nieuws lag het Amerikaanse inflatiecijfer vorige maand in lijn met de verwachtingen. De kerninflatie klom in maart met 2,1 procent. Uit de notulen van de meest recente monetaire vergadering bleek dat een steiler rentepad (lees: meer verhogingen op korte tijd) niet uitgesloten is indien de inflatie verder zou aantrekken. Maar daar ziet het op dit moment niet naar uit gezien de beperkte looninflatie. De consensusverwachting gaat uit van 2 bijkomende renteverhogingen in 2018.

Opmerkelijk is verder dat de goud/zilver ratio al sinds begin februari boven de grens van 80 blijft standhouden. Dit is niet alleen historisch een erg hoge stand maar het duurt ook lang vooraleer de prijsverhouding terug normaliseert.