Goud: nog steeds geen technische uitbraak

Hoewel het niveau van 1370 dollar even werd aangetikt, slaagde goud er vorige maand opnieuw niet in om een technische doorbraak voorbij de hoogtepunten van 2016 te realiseren.

De prijs van een troy ounce goud klom in januari met bijna 3% in Amerikaanse dollar. Daarmee wordt de historische trend van een sterk jaarbegin doorgezet. Sinds 2006 liet goud in 9 van de 13 gevallen een positief rendement optekenen. Maar slechts 4 keer wist goud ook het volledige jaar hoger af te sluiten. Dit was onder meer vorig jaar het geval, toen het gele metaal 13% duurder werd.

Net als in 2017 is de stijging van goud het spiegelbeeld van de daling van de dollar. De waarde van de Amerikaanse munt viel terug naar het laagste peil sinds eind 2014. Daarom dat goud in euro net als vorig jaar niet in waarde steeg maar daalde. Sinds begin dit jaar bedraagt het negatieve rendement 0,9%. Dit verhaal is identiek voor andere valuta die duurder werden tegenover de dollar. Zo werd goud in Zwitserse Frank en Brits pond respectievelijk 1,9% en 2,3% goedkoper.

Toch is een herstel van de dollar op korte termijn niet ondenkbaar. Dit zou er kunnen komen omdat de rentetarieven zich in een opwaartse trend bevinden door de gestegen inflatieverwachtingen. Analisten verwachten dat de Federal Reserve dit jaar 3 of 4 renteverhogingen zal doorvoeren.  Ook de rente op de 10 jarige Amerikaanse overheidsobligatie is gestegen naar bijna 2,8%, het hoogste niveau sinds april 2014. Tegelijk is de timing voor een verstrakking van de monetaire politiek in de Verenigde Staten en Japan achteruit geschoven.

Het zou dus zomaar kunnen dat de goudprijs terug moet inbinden in dollar maar wel stijgt in euro en andere valuta. Een nieuwe terugval onder 1300 dollar is de komende weken daarom niet uitgesloten.