Nieuwe flash-crash bij goud

De goudprijs leek gedurende maanden met geen stokken in beweging te krijgen maar aan die relatieve rust kwam deze week een einde.

Goud kampeerde sinds de Brexit-stemming van eind juni in een erg nauwe bandbreedte van amper 5 procent (1300-1365 dollar). De bovenkant van deze prijsvork was het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2014, maar toch slaagde het gele metaal er niet in om deze grens te doorbreken.

Nu waren er de jongste weken wel een aantal knipperlichten. De tussentijdse toppen en bodems lagen steeds onder hun vorige niveau en dagen met hoge volumes werden nooit op het hoogtepunt van de sessie afgesloten. Dit is meestal geen goed teken en een signaal dat de verkopers de bovenhand hebben.

Het leek terug de goede kant op te gaan met goud toen Fed-voorzitter Yellen de renteverwachtingen temperde. Maar de opleving van de goudprijs was opnieuw van korte duur.

Vorige dinsdag werd de goudprijs tussen 0700 en 0900 New York time met een aantal gerichte salvo’s fors lager gezet. Er waren verschillende orders van 10000 tot 25000 termijncontracten die in één keer werden gedumpt. Indien u weet dat 1 termijncontract 100 troy ounce goud vertegenwoordigt, dan is de rekening snel gemaakt.

In 2 uur tijd werd het equivalent van meerdere maanden mijnproductie verhandeld. Een dag later had de New Yorkse morgenstond opnieuw goud in de mond en werd dit nog eens overgedaan, al lagen de volumes wat lager en bleef de schade beperkter.

Goud verloor per saldo meer dan 3 procent, de grootste daling op dagbasis sinds eind 2013 en viel daarmee terug naar het laagste niveau sinds begin juni. Een volgend technisch steunniveau bevindt zich op 1250 dollar maar dit kan op het moment dat u dit leest misschien al doorbroken zijn.

Het is niet voor het eerst dat we dergelijke bewegingen zien op de markt van goud-termijncontracten en het zal ook niet voor het laatst zijn.

gold_bar--621x414

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers