De OPEC-leden sloten in de marge van het International Energy Forum een akkoord over de beperking van de olieproductie. ‘Hoezo dan een non-event?’ zult u misschien opwerpen, ‘de prijs van een vat ruwe olie is na het nieuws toch met meer dan 6 procent gestegen?’ Exact, maar de (initiële) marktreactie zegt in wezen niets over de impact op het fundamentele plaatje bij ruwe olie. En die impact is zo goed als nihil. Laat ons het nog even uitleggen.
We schreven eerder deze week dat de Saoedi’s hoe dan ook van plan waren om de output te verlagen. Dit omwille van een seizoensgebonden lagere (lokale) vraag en een gebrek aan reserve productiecapaciteit. De Saoedi’s creëren nu heel wat goodwill door het grootste deel van de afgesproken capaciteitsverlaging op zich te nemen. Iets wat hen later nog goed van pas kan komen!
Wat werd er nu eigenlijk beslist? De OPEC-leden hebben de intentie om de productie te beperken tot 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag. De huidige output van het kartel ligt op 33,25 miljoen vaten/dag. Het gaat dus om een reductie van 250000 tot 750000 vaten/dag. No big deal als u het ons vraagt. Zoals u eerder al kon lezen, zullen Libië en Nigeria samen de komende maanden hun output met 800000 vaten/dag verhogen.
Concrete afspraken over wie er hoeveel zal mogen produceren, moeten nog worden gemaakt. Deze zouden dan geformaliseerd worden op OPEC-vergadering van 30 november in Wenen. Iran, Nigeria en Libië lijken alvast vrijgesteld te gaan worden omdat deze landen om uiteenlopende redenen (sancties, sociale onrust, oorlog) nu al onder hun quota zitten. Ook Irak is op dit moment geen vragende partij.
Blijven over: de Golfstaten (VAE, Qatar, Koeweit) en natuurlijk Saoedi-Arabië zelf. De output van deze laatste zal terugvallen naar het niveau van januari (ongeveer 10,2 miljoen vaten/dag) tegenover nog 10,7 miljoen in juli. Maar dit is dus al lang geen nieuws meer.
Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.