International Energy Forum (26-28/9): Doha-bis of toch concreet resultaat?

Op korte termijn staat de nieuwsstroom op de oliemarkt in het teken van het International Energy Forum dat tussen 26 en 28 september in de Algerijnse hoofdstad Algiers plaats vindt. In de marge van die bijeenkomst proberen de olieministers van een aantal belangrijke OPEC-landen en Rusland voor de tweede keer dit jaar tot een akkoord te komen over de gezamenlijke productie.

Het doel daarbij is uiteraard om de overcapaciteit te beperken en sneller terug tot een marktevenwicht te komen. Dit zou dan weer tot hogere olieprijzen en dus stijgende inkomsten voor de producenten leiden.

Vorige week hebben vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, Iran en Qatar elkaar al ontmoet op het hoofdkwartier in Wenen om een gezamenlijke strategie af te spreken. Onenigheid tussen Iran en Saoedi-Arabië was de voornaamste oorzaak van het mislukken van eerdere gesprekken in april in Doha (Qatar).

Voor Iran kon van een productiebeperking geen sprake zijn zolang de output niet op het niveau lag van voor de economische sancties tegen het land. Volgens marktonderzoeker Petrologistics werd dit niveau intussen bereikt. Iran produceerde in augustus 3,7 miljoen vaten ruwe olie per dag.

Wat betreft uitvoer en marktaandeel zit Iran nog niet op het oude niveau. De huidige export van 2,2 miljoen vaten/dag ligt lager dan de 2,5 miljoen van 2010. Het valt dus sterk te betwijfelen of Iran deze keer wel staat te springen voor een vrijwillige productiebeperking.

53b20b7d8f44dcf37a3fd9cd0afaea54_XL

De situatie van Saoedi-Arabië ligt enigszins anders. De Saoedi’s pompten de voorbije zomer aan een recordniveau van 10,7 miljoen vaten/dag ruwe olie op. De beschikbare extra productiecapaciteit is op dit moment sowieso erg klein.

Bovendien zal de lokale vraag de komende maanden afnemen door seizoensgebonden factoren als het minder warme weer (lagere elektriciteitsconsumptie) en het onderhoud bij de raffinaderijen waardoor de vraag naar ruwe olie afneemt. Een productiedaling zou de Saoedi’s dus niet slecht uitkomen. Dat ze daarmee dan ‘het goede voorbeeld’ kunnen geven en de perceptie mee hebben, is leuk meegenomen.

Een lagere output hoeft overigens geen impact te hebben op de uitvoercapaciteit van het Koninkrijk. Saoedi-Arabië exporteert ongeveer 7,6 miljoen vaten/dag. De beschikbare voorraad van 280 miljoen vaten is hoog genoeg om dat niveau ook te handhaven bij een lagere output. Naast Iran en Saoedi-Arabië is er ook nog Irak. Dat land produceert momenteel tussen 4,75  en 5 miljoen vaten/dag en liet al weten niet van plan te zijn om daar al te ver van af te wijken.

Een productiebeperking lijkt ons ook deze keer een brug te ver, maar de kans is wel groot dat er nu wel een gezamenlijke verklaring komt. Zelfs dat laatste was in april nog te hoog gegrepen. Die verklaring zou dan bijvoorbeeld kunnen inhouden dat de OPEC-leden en Rusland er zich bij eventuele nieuwe prijsdalingen wél toe verbinden om de productie vrijwillig te beperken.

2000px-Flag_of_Saudi_Arabia.svg

De actuele situatie op de oliemarkt is niet meer zo nijpend als begin dit jaar. De prijzen zijn sinds het dieptepunt met meer dan 60 procent gestegen en een nieuw marktevenwicht komt stilaan in zicht. Een verwachte toename van de uitvoer in Nigeria en Libië kan dit proces vertragen.

Beide landen kunnen de komende weken het aanbod met meer dan 800000 vaten/dag verhogen. De markt zit daar absoluut niet op te wachten want volgens de meest recente schatting van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bedroeg het globale overaanbod in het derde kwartaal 370000 vaten/dag. Bovendien heeft het IEA ook haar prognose voor de mondiale vraag naar ruwe olie in 2016 verlaagd.

De markt lijkt ook niet echt optimistisch over de vooruitzichten op een vrijwillige productiebeperking want uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission blijkt dat het aantal netto long posities in de meest recente verslagweek flink zijn teruggevallen. Het aantal nieuwe shortposities is dan weer toegenomen.

 

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers