Bull trap op de beurzen?

In het Nederlands spreekt men over een ‘stierenval’ maar ik prefereer de Engelse termen ‘bull trap’, ‘dead cat bounce’  of liever nog ‘sucker rally’. Het principe is dat er na een hevige neerwaartse beweging terug een stijging komt die qua intensiteit bijna even groot is. Daarbij worden de ‘suckers’ in de markt gezogen waarna een nieuwe crash volgt en ze dus in de stierenval of bull trap zijn gelopen en alsnog (of voor de tweede keer) zware verliezen aan hun broek hebben.

Funny money

Is wat we nu meemaken op de beurzen zo’n ‘sucker rally’? Het zou zomaar kunnen. De S&P500 en de Nasdaq100 daalden tussen eind februari en eind maart met respectievelijk 34% en 29%.

In de daaropvolgende herstelbeweging werd intussen ruim de helft van dit verlies goedgemaakt. De Nasdaq100 noteert op het moment dat ik deze tekst schrijf opnieuw met een positief rendement voor 2020.

Nu zijn de grote indexen in tegenstelling tot wat u zou denken niet per se representatief voor de brede markt. Een voorbeeld: Facebook, Apple, Amazon, Google en Microsoft hebben samen een gewicht van 45% in de Nasdaq100.

U leest dit goed: 5 aandelen die bijna de helft van de index bestaande uit 100 tech-aandelen uitmaken.  Hun aandeel in de S&P500 bedraagt 20%. Maar halen we deze outperformers er uit, dan ziet het plaatje er ineens helemaal anders uit.

Enter the Russell2000: deze index van small-caps staat 27% lager dan bij de start van 2020.

 

Feit is dat de S&P500 intussen nog amper 15% onder zijn all-time high staat. De stijging kwam er in anticipatie op 2 zaken: 1/ de grootschalige bail-outs van de overheid en 2/ de verwachting van een economisch V-herstel.

De overheid gaat dus weer eens alles en iedereen redden met ‘funny money’ (vers gedrukt geld) en na de piek in de besmettingen gaat het snel terug business al usual zijn in de economie. Althans dit is de sucker-redenering.

Reality check (bis)

Sorry hoor, maar I don’t buy this story… Niet iedereen kan en zal gered worden. Dit voorrecht is er enkel voor wie zwaar op de statistieken dreigt te wegen (werkloosheid) en/of voor wie de exposure van de banken te groot is om over kop te laten gaan.

Daarnaast staan de consumentenbestedingen voor 70% van het bruto binnenlands product in. Is er nu werkelijk iemand die gelooft dat er zonder gedragswijziging terug volop geconsumeerd zal worden?

Ik kreeg vandaag een redelijk shockerend cijfer van het UK Department of Work and Pensions onder ogen: 48% van de Britten heeft minder dan 1500 GBP (1725 euro) spaargeld. Dat is dus voor de helft van de bevolking één serieuze tegenslag verwijderd van gedaan met consumeren …

Merk ook op dat de beurzen nu duurder zijn dan op hun hoogtepunt van eind februari. De winstprognoses zijn namelijk nog veel te optimistisch en zullen de komende weken en maanden flink neerwaarts bijgesteld moeten worden.

Om bovenstaande redenen schat ik de kans dat er binnenkort een reality check komt op de beurzen heel hoog in.

Olie kopen = geld toekrijgen

Als grondstoffenman moet ik nog snel even iets over olie kwijt.

Er was vandaag veel te doen over de negatieve prijs voor het mei contract van West Texas Intermediate (WTI). Ik schreef 2 weken geleden al dat elke prijsstijging een short- of verkoopopportuniteit was (sell the rallies).

Dit is niet meer dan een bevestiging van wat we al enkele weken weten: 1/ er is veel teveel olie gezien de vraaguitval na de globale lockdown en de productiebeperkingen komen hopeloos te laat en 2/ er is nagenoeg geen opslagcapaciteit meer.

De Mei WTI future loopt morgen (dinsdag 21 april) af waarna juni het nieuwe termijncontract wordt. Dat is ook de dag van fysieke settlement voor het contract. Zoals het er nu naar uit ziet, moeten verkopers dus betalen om van hun olie af te geraken. Absurd, zoals wel meer dingen op de financiële markten.

Olie is in supercontango dus begin nu aub niet met afgeleide producten te kopen die hun futures periodiek doorrollen of je zal het je snel beklagen!

Sentiment top = pas op

Wat dan met goud en de mijnaandelen? Pertinente vraag en hier zijn verschillende scenario’s mogelijk.

Er zijn in elk geval een aantal oranje knipperlichten. Zo is de Gold Miners Bullish Percent Index ($BPGDM), een sentimentindicator voor goudmijnaandelen, de voorbije weken opnieuw fors gestegen. Dit is meestal een contraire indicator.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers