Goud op recordkoers in verschillende valuta

Het is u te midden van de coronacrisis misschien ontgaan, maar de goudprijs zette in euro een nieuw record neer. Dit is niet de eerste keer de voorbije weken en het zal zeker ook niet de laatste keer zijn.

Het rendement van goud in euro sinds de start van 2020 loopt daarmee op naar meer dan 18%. Laat maar komen zou ik zeggen.  Incrementum rekende voor dat in 2019 goud in 62 verschillende valuta een recordprijs bereikte. In het eerste kwartaal is dit cijfer ongetwijfeld nog flink gestegen.

Eerder deze week moesten ook 2 ‘achterblijvers’ eraan geloven. In Zwitserse Frank en Chinese yuan bleven de hoogtepunten van 2011 lange tijd overeind. Maar sinds gisteren kunnen ook deze 2 valuta aan het recordlijstje worden bijgevoegd.

Last man standing

De Amerikaanse dollar is momenteel nog de ‘last man standing’. De munt is lijdzaam voorwerp van twee grote en tegengestelde krachten. De wereld buiten de VS kent een aanhoudend hoge vraag naar $ wegens het hoge aantal schulden dat uitstaat in die munt en die moeten afgelost en/of doorgerold worden. Dit garandeert een aanhoudend hoge vraag en dus opwaartse druk.

De VS kan zelf nooit zonder dollars vallen om de simpele reden dat de Federal Reserve die zelf onbeperkt mag bijdrukken. En dit ook zonder schroom doet, getuige de balans van de Fed die in het eerste kwartaal aandikte van 4,2 biljoen naar 6,1 biljoen dollar (+45%). 6,1 biljoen is 6100 miljard of voluit 6.100.000.000.000. Volgt u nog?

 

Een exit-strategie is er niet. Die is een paar keer uitgetest en de beurzen gingen onderuit.

Exit de exit-strategie dus. Het spreekt voor zich dat deze evolutie op termijn nefast is voor de reële waarde van de $.

Dubbele beurstop?

Hoe zit het intussen met de beurzen? Wel heel goed in feite. Althans voorlopig toch nog. De S&P500 heeft intussen de helft van het verlies tussen de top van eind februari en de bodem van eind maart terug goedgemaakt. Dit noemen we een 50% Fibonacci retracement.

Ook een 61,8% (volgende Fibo getal) behoort nog tot de mogelijkheden. Dit zou de index rond 2935 punten brengen. Deze week start het resultatenseizoen en de winstprognoses voor 2020 en 2021 zijn volgens mij nog veel te optimistisch. Dit komt omdat de consensus nog steeds uitgaat van een economisch V-herstel. Die kans lijkt me echter heel erg klein. 

Nieuwe historische toppen verwacht ik dus niet, al weet je nooit als de Fed ook actief aandelen zou beginnen aankopen. Dit laatste is geen kwestie van of maar wel van wanneer.

Merk echter op dat wat activaprijzen betreft (dus ook aandelenprijzen), de nominale cijfers in feite van weinig belang zijn. Het gaat om reële prijzen in koopkrachttermen.

Nu klinkt dit misschien nog als een kreet in het ijle maar weet wel het volgende: de beurs van Venezuela is al jaren een van de best presterende ter wereld…in nominale termen. Maar ging u graag belegd zijn in Venezolaanse aandelen de voorbije jaren? Ik alvast niet…

Koop fysiek

Of er al weer goud te krijgen is en waar. Die vraag passeert ook dagelijks. Verschillende kleinhandelaars hebben nog een voorraadje 1oz munten (meestal Krugers) op het schap liggen. Ook ponden, gouden tientjes en Franse franken zijn nog relatief gemakkelijk te verkrijgen.

Ik sta nogal sterk op de onafhankelijkheid van Element79 en ga hier dus geen reclame maken maar wie zoekt die vindt. Let wel dat de fysieke premies flink zijn opgelopen. U betaalt voor een 1 oz munt gemakkelijk 8 tot 10% bovenop de goudwaarde. Dit zal opnieuw wat terugvallen als de logistieke keten zich herstelt maar zo laag als voorheen zakken ze niet meer.

Wat kilostaven betreft, ligt het iets moeilijker. Ze zijn er maar je moet geduld hebben want de levering kan een paar weken aanslepen. Ook hier gelden premies tot 3% (verder oplopend voor kleinere baren) tegenover voorheen hoogstens 0,7%. Verschillende smelters, refineries en Mints zijn al terug heropend maar opereren nog op 25 tot 33% capaciteit. Vergeet ook niet dat heel wat goudmijnen wereldwijd (gedwongen) de deuren dicht houden. Het zal dus sowieso nog enkele maanden duren eer alles is genormaliseerd.

Laat dit alles geen excuus zijn om u tot papiergoud te laten verleiden. Naar analogie met de corona-slogan ‘koop lokaal’ zou ik daarom de volgende goud-slogan willen lanceren: ‘koop fysiek’.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers