We weten al langer dat president Trump graag voor zijn beurt spreekt. Vorige week bakte de Amerikaanse president het wel erg bruin door een olie-akkoord tussen…Saoedi-Arabië en Rusland aan te kondigen.
Algoritmes
Volgens Trump zou het gaan om een productievermindering met 10 tot 15 miljoen vaten per dag. Wat door de Saoedi’s en de Russen prompt werd ontkend. Intussen liet de olieprijs wel de grootste klim op dagbasis ooit optekenen. Al moeten we erbij zeggen dat olie eerder op de week naar het laagste prijsniveau sinds 2002 was teruggevallen (25$ voor Brent en 20$ voor WTI).
Men zou zich kunnen afvragen waarom de financiële markten de tweets van Trump nog ernstig nemen. Alleen maken enkel logisch en rationeel denkende mensen zich deze bedenking. De president is niet logisch noch rationeel maar kijk eens…dat zijn de markten ook niet. Die bewegen op basis van de algoritmes, waar uitspraken van Trump blijkbaar wel een belangrijke parameter zijn.
Corona als Zwarte Piet?
Saoedi-Arabië en Rusland ruziën nog over wie de schuld moet krijgen van de extreme prijsdaling sinds eind februari. Daarom werd ook de meeting van 6 april met enkele dagen uitgesteld. In werkelijkheid hebben beide landen boter op het hoofd maar op een schuldbekentenis hoeft niemand te rekenen.
Naar de buitenwereld toe moet eerst een elegante uitleg worden verzonnen want geen van beide geopolitieke zwaargewichten mag gezichtsverlies lijden. Corona zou hier wel eens de zwarte piet kunnen toegeschoven krijgen. Iets wat we de komende maanden nog veel gaan zien.
Het stond al van bij de start van de samenwerking tussen OPEC en Rusland in de sterren geschreven dat deze ad-hoc alliantie met een sisser zou aflopen. Daarvoor lopen de belangen te sterk uiteen.
Signaal gevraagd
De realiteit is dat sinds 1 april geen enkele olieproducent nog aan een beperking onderhevig is want alle eerdere akkoorden liepen af zonder vernieuwing. Saoedi-Arabië en Rusland raakten het enkele weken terug nog niet eens over een bijkomende productievermindering met een half miljoen vaten per dag. En nu zou het dus ineens om 10 tot 15 miljoen vaten per dag gaan?
Iedereen is het er wel over eens dat er van de aanbodzijde een signaal moet komen. Het is ook al zeker dat dit niet alleen van OPEC en Rusland zal komen. Ook landen als Noorwegen, Mexico en Brazilië zullen hun duit in het zakje moeten doen.
In de Verenigde Staten ligt dit moeilijk. In Saoedi-Arabië en Rusland zijn veruit de meeste producenten staatseigendom maar in de VS gaat het om private bedrijven. Toch zal men er iets moeten op vinden want een grootschalige productiebeperking zonder de VS is onmogelijk.
Sell the rallies
Maar het echte verhaal speelt zich intussen wel af aan de vraagzijde. Met de halve wereld in lockdown is de economische schade niet te overzien. De schattingen over de impact op de vraag naar ruwe olie lopen sterk uiteen maar een cijfer tussen 20 en 30 miljoen vaten per dag lijkt me op basis van verschillende scenario’s zeker realistisch.
Zelfs een productievermindering met 10 tot 15 miljoen vaten per dag zal in dat geval niet voldoende zijn. De voorraden zullen de komende maanden dus verder oplopen, wat de prijzen onder druk zal zetten.
Samengevat verwacht ik een aanhoudend hoge volatiliteit op de energiemarkten waarbij forse prijsstijgingen (zoals die van de voorbije dagen) verkoop- of shortopportuniteiten zullen bieden.
Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.