Black Friday voor goud

Op Thanksgiving Day worden de Amerikanen geacht dankbaar te zijn voor een goede oogst en alle andere positieve dingen. Wat die laatste dan wel mogen zijn, vult elke Amerikaan wel anders in want het land is verdeelder dan ooit.

Misschien zijn ze wel dankbaar dat de Dow aan 30000 staat of dat Tesla een ondernemingswaarde heeft van 550 miljard dollar. Of dat er een vaccin op komst is waarmee alle economische problemen dan opgelost zijn en iedereen nog lang, gelukkig en voorspoedig zal leven…

Waar ik vooral dankbaar om ben, is de kans om nog een keer goedkoop goud en gerelateerde mijnaandelen te kunnen inslaan. Na een klim met 40% tussen maart en augustus is het gele metaal de voorbije 4 maanden met iets meer dan 10% gecorrigeerd. Goud zit nu ongeveer op het (nog steeds stijgende) 200 daags gemiddelde en dit lijkt me een goed niveau om nog wat extra metaal te accumuleren. Zelfs een kleine uitstap onder 1800 dollar zou me niet in het minst verontrusten.

Omdat tegelijk de cryptomunten met bitcoin op kop weer hoge toppen scheerden, kwam goud in het verdomhoekje.  Het is me nog steeds een raadsel waar die goud vs. bitcoin rivaliteit en de drang om 2 totaal verschillende activa te vergelijken vandaan komt.  Best is om er niet teveel aandacht aan te besteden en zich te concentreren op de kernzaken.

Die zijn de immer oplopende schuldpositie, zowel nominaal als in verhouding tot het bbp, en de negatieve reële rente. Maar ik ga er vanuit dat die fundamentals intussen al voldoende gekend zijn.

Ook de goudmijnindexen zitten terug in een koopzone. Iedereen die na augustus kocht, staat op verlies. Dit betekent dat er ook nog wat “tax loss selling” bovenop komt voor de ongeduldigen of diegenen met een slechte timing.  

Een bedrijf als Barrick Gold wordt tegen minder dan de helft van de koers uit 2011 verhandeld. Toen stond de goudprijs ongeveer even hoog als nu. Barrick had toen 12 miljard dollar schulden, nu nul. En zo zijn er verschillende voorbeelden. Vergelijk dit maar eens met de techaandelen.

De grondstoffensector in het algemeen en meer specifiek de aandelen van edelmetaaldelvers zijn één van de weinige zwaar ondergewaardeerde segmenten in deze fata morgana die de financiële industrie is.

Dit is voor alle duidelijkheid geen advies om goudmijntrackers te kopen. Het is veel beter om je eigen tracker samen te stellen op basis van het gewenste risicoprofiel. Ik ben trouwens graag van dienst  om in dit proces te assisteren.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers