Wen er maar aan!

Wat je vooral niet wil zien in een gezonde haussemarkt is een aanhoudende prijsstijging zonder correctie en een grafiek die parabolische trekjes begint te vertonen.

Het was nog niet zover toen goud tegen 2070 dollar noteerde maar het gele metaal moest toch niet nog eens pakweg 300 à 400 dollar stijgen zonder correctie. Dit is gelukkig niet gebeurd want de flash crash van vorige dinsdag zorgde voor een daling van 200 dollar van top naar bodem en de slechtste weekprestatie sinds maart. Op het moment dat ik deze tekst schrijf, flirt de prijs van het december termijncontract alweer met 2000 dollar.

Deze volatiliteit is voor de goud-habitué’s niets nieuws onder de zon. Voor de nieuwkomers: wen er maar aan want er komen nog correcties. Ik zal u ook zeggen wanneer: elke herstelbeweging van de dollar en elke opwaartse rentedruk kunnen samen of afzonderlijk de goudprijs TIJDELIJK onder druk zetten.

Op de fysieke markt was er weinig aan de hand want er blijven grote hoeveelheden uit de Comex wegstromen bij fysieke afwikkeling van termijncontracten. De daling was niet meer dan een uitverkoop van een op dat moment illiquide termijncontract.

De kleinere en meer illiquide zilvermarkt is hier trouwens nog gevoeliger aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de verhouding tussen het volume en de netto shortpositie van de future die volgende donderdag afloopt. Fysieke levering is erg onwaarschijnlijk omdat er eenvoudigweg niet zoveel zilver in voorraad is om te leveren. Ofwel moet er hier de komende dagen zwaar worden gecovered, ofwel volgt ook hier een “papierbombardement”. De gekende modus operandi dus, alleen gaat dit vroeg of laat eens goed mis.

Merk ook op dat de terugval bij de indexen van goudmijnaandelen relatief beperkt bleef. Veel juniors zijn zelfs niet gecorrigeerd. Dit is ooit wel anders geweest wanneer goud 10% kelderde….

Wat op zijn beurt nogmaals bevestigt dat de omslag is gemaakt: goud en mijnaandelen zijn niet langer een ‘sell the rally’ maar een ‘buy the dip’ markt.  

Voor het beheer en de selectie van een nieuwe goudportefeuille of de screening van een bestaande, één adres: https://element79.be/premium/

Even bij de les blijven aub

Het was een kop op de economische pagina’s van een weekendkrant: “Warren Buffett verkoopt belang in Goldman Sachs en gokt op goud”.

Merk vooraf even op dat Goldman Sachs hier als een “belang” wordt omschreven en goud als een “gok”. Maar goed, daar gaat het nu niet over, al onderstreept het wel opnieuw hoe goud voor een breed publiek wordt weggezet.

Ik wil het met u even hebben over de misleidende inhoud van deze kop. In de Verenigde Staten moeten institutionele investeerders die minstens 100 miljoen dollar activa onder beheer hebben op het einde van elk kwartaal verplicht inzage geven in hun portefeuille. De gebeurt via het zogenaamd Formulier 13F dat bij de Securities and Exchange Commission (SEC) wordt ingediend. Het gaat dus vooreerst niet om Warren Buffett als privépersoon maar over het investeringsfonds Berkshire Hathaway waar de kwieke negentiger mee vereenzelvigd wordt.

De 13F moet binnen de 45 dagen na het afsluiten van een kwartaal aan de SEC worden overgemaakt, een termijn die meestal ook volledig wordt benut om toch maar niet tè transparant te zijn (stel je voor…). De verschuivingen hebben betrekking op die periode van 3 maanden en waren in dit geval een momentopname van de situatie op 30 juni.

Zoals wel vaker en niet gehinderd door enige kennis ter zake braakte de ‘mainstream’ economische pers een aantal misleidende headlines uit.

Zo gaat het niet om een gok in goud maar over een participatie in gouddelver Barrick Gold, goed voor minder dan 0,5% in Berkshires portfolio. Ter vergelijking: Apple staat in voor 44%. In theorie kan deze participatie trouwens allang weer verkocht zijn want tussen de momentopname van de 13F en het tijdstip dat het document wordt gefiled, ligt er 6 weken.

Ik haal dit voorbeeld aan omdat Buffett namelijk al eerder een dergelijke “stunt” uithaalde met zilver. De prijs van het goedkoopste edelmetaal schoot omhoog toen bleek dat hij een grote participatie had opgebouwd. Dan volgde enkele maanden later het nieuws dat Buffett, aan topkoersen, zijn zilverbelang van de hand had gedaan.

Ik zeg niet dat dit nu opnieuw het geval is met zijn goudparticipatie maar de boodschap is om op te letten met dergelijke “nieuwsberichten” en er vooral geen investeringsbeslissingen op te baseren.

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers