To trump: (werkwoord): aftroeven, overtreffen

Alea iacta est. De teerlingen zijn geworpen: Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De verkiezing is in de eerste plaats een dikke middelvinger van het Amerikaanse kiespubliek naar het establishment.

Dit establishment werd in deze tragi-komische verkiezingssoap vertegenwoordigd door het Clinton-kamp, die God, klein Pierke, de Obama’s en een hele rits Hollywoodsterren voor hun kar spanden.

Tevergeefs, want ‘the deplorables’ (vrij vertaald, ‘de miserabelen’ of ook nog ‘de marginalen’), zoals Clinton de Trump-aanhangers omschreef, hebben gewonnen.

De verkiezingsoverwinning van Trump zal de komende dagen en weken in verschillende media nog uitgebreid worden geanalyseerd. Diezelfde media die Trump tot de dag van de verkiezing geen schijn van een kans gaven. Wij staan nu al kort even stil bij de impact van de verkiezing op de financiële markten.  

De anti-Trump lobby had vooraf gewaarschuwd voor een bloedbad op de globale financiële markten. Ook zou de waarde van de Amerikaanse dollar kelderen.

Niets daarvan, zo blijkt. De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover de valuta van de belangrijkste handelspartners, noteert enkele uren na de bekendmaking van Trump’s overwinning alweer op hetzelfde peil als ervoor.

DXY091116

Er werden in de verkiezingscampagne tal van sterke uitspraken gedaan over protectionisme, belastingverlagingen, defensie, gezondheidszorg en infrastructuurwerken, om er maar enkele te noemen. Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

De nieuwe president zal moeten rekening houden met een Congres dat hem in toom zal houden en zal zich ook moeten plooien naar de financiële realiteit die maakt dat de budgettaire manoeuvreerruimte eerder beperkt is.

Het is bijgevolg nog veel te vroeg om de concrete impact op verschillende sectoren te becijferen. Er is dan ook geen enkele reden waarom de beurswaarde van individuele bedrijven van de ene op de andere dag sterk zou moeten schommelen als gevolg van de verkiezing van Trump.

Op korte termijn zijn het met name de wisselkoersevoluties die de beurskoersen bepalen. De stijging van de Japanse yen (JPY) was dan ook de reden waarom de aandelen van de Japanse exporteurs vannacht in een eerste reactie zo sterk daalden. We legden eerder hier al uitgebreid uit waarom uitgerekend de JPY een ‘safe-haven currency’ is.

jpy091116

Ook goud klom initieel hoger maar de prijs van het gele metaal kwam niet eens in de buurt van het jaarhoogtepunt dat in juli werd neergezet. Na enkele uren was het grootste deel van de winst al terug weggesmolten.

Voorlopige conclusie: de financiële mallemolen blijft ook met Trump gewoon doordraaien.

gold09116