Do the FANGMAN!

Kent u de FANGMAN? Het is een van de vele acroniemen die op Wall Street wordt gebruikt en waarvan u ongetwijfeld nog talloze voorbeelden kent. Het is een verzamelnaam voor Facebook, Amazon, Netflix, Google (dat eigenlijk Alphabet heet maar dit laten we hier even buiten beschouwing), Microsoft, Apple en Nvidia. Kortom, alle high-flyers van de Nasdaq.

Ik vind FANGMAN wel een leuke omdat er FANG in voorkomt wat zoveel als slagtand of giftand betekent. Dit geeft FANGMAN iets angstaanjagend. Nu zou ik er ook wel niet gerust in zijn mocht ik in de FANGMAN belegd zijn en wel hierom:

Tijdens en na de corona-correctie viel te horen dat het ook zonder pandemie stilaan tijd was voor een terugval op de beurzen omwille van de opgezwollen waarderingen. Wel, guess what,  de FANGMAN noteert 2 maanden later op een nieuw record en dit ondanks neerwaarts bijgestelde winstverwachtingen.

Shorten op eigen risico

De fundamentele lokroep om short te gaan op deze markt is erg groot maar ik heb er tot nog toe aan kunnen weerstaan. Voornaamste reden is dat de markt zich van fundamenten weinig aantrekt en daar zijn verschillende redenen voor. Als zelfs een oude geslepen vos als Warren Buffett met (voor)kennis ter zake en wijd verspreide (politieke) tentakels geen opportuniteiten meer ziet en op 137 miljard $ cash zit, dan moet dit toch een belletje doen rinkelen.

Elke gelegenheid, hoe banaal ook, wordt door de markt aangegrepen om hoger te gaan. Ik weet niet of u het Moderna-verhaal hebt gevolgd? De CEO van dit Amerikaanse biotechbedrijf kreeg van zakenzender CNBC een vrij podium om de zogezegd uitstekende voorlopige Fase 1 testresultaten van het test-coronavaccin van het bedrijf toe te lichten.

Wie iets afweet van het lastige pad naar een succesvol medicijn en de verschillende procedures, weet dat zelfs een gunstige Fase 1 nul en generlei garantie geeft op een goede afloop. Maar andere media sprongen massaal op het verhaal waarna Moderna in no time 30 procent hoger stond. En prompt een kapitaalverhoging aankondigde…

De manier waarop het Fase 1-onderzoek werd gevoerd werd trouwens door andere medische specialisten met de grond gelijk gemaakt maar daar gaat het nu niet om.

Wel dat enkele dagen nadien aan het licht kwam dat 4 top executives van Moderna in de dagen na de spike van het aandeel gezamenlijk meer dan 30 miljoen $ winst hadden gemaakt door de uitoefening van opties of door een deel van hun positie te verkopen.

Het ‘goede’ vaccin-nieuws had intussen de beurzen wereldwijd wel enkele procenten hoger gezet. Maar denkt u dat die winst terug werd afgegeven toen dit verhaal al snel werd genuanceerd? Welnee. Ik kan hier nog een tijdje doorgaan maar u hebt de onderliggende boodschap ongetwijfeld wel begrepen.

Nog een grafiek die boekdelen spreekt en waarmee wat mij betreft alles gezegd is, vindt u hieronder.

Het bovenste deel is de correlatie tussen de S&P500 en de winstverwachtingen van de aandelen uit deze index. Deze bedraagt over de voorbije 20 jaar 0,9 wat dus erg hoog is: hogere koersen gaan hand in hand met hogere winsten. Dit lijkt de logica zelf.

Maar de onderste grafiek geeft de verhouding weer sinds 23 maart en daar bedraagt de correlatie met de winstprognoses -0.9! Anders gesteld: hoe lager de winstverwachtingen, hoe hoger de koersen klimmen… 

En goud?

Goud leek aan het begin van de week even een doorbraak te kunnen forceren maar viel dan opnieuw stil. Idem voor zilver trouwens. Over de vooruitzichten voor de edelmetalen en de mijnaandelen kan ik nog één en ander kwijt maar ik hou dit voorlopig voor de Premium klanten van Element79Ik nodig u bij deze uit om hen te vervoegen!

 

 

 

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers