Minder koopkracht voor de Turken? Niet met goud in portefeuille!

De goudprijs staat onder druk zegt u? Dat klopt, met dank  aan de niet aflatende klim van de Amerikaanse munt. De dollarindex steeg de voorbije 6 maanden al met meer dan 10%. Het speelt geen rol of dit vanuit fundamenteel standpunt nu terecht of onterecht is. De markt heeft namelijk altijd gelijk.

Maar kijkt u ook even naar de valuta in de zogenaamde ‘periferie’. Talrijke emerging markets munten verloren de voorbije maanden flink terrein. Door de hogere Amerikaanse rente en het vooruitzicht op bijkomende renteverhogingen kwam er een massale stroom uit deze valuta richting de dollar op gang. Handelsoorlogen en politieke en economische sancties speelden daarbij eveneens een rol.

De val van de Turkse lira (TRY) is een extreem voorbeeld. De Turkse munt is sinds begin dit jaar bijna in waarde gehalveerd tegenover de dollar en verloor ook ruim 40% tegenover de euro. Dit is nefast voor de koopkracht van Mustafa met de pet. Maar kijk eens naar de goudprijs afgezet in TRY.

Nog extremere situaties vinden we in Venezuela en Argentinië. Allemaal bananenrepublieken zegt u? Dergelijke vormen van hyperinflatie en extreem verlies aan koopkracht van de munt kunnen de dollar en de euro toch nooit overkomen? Think twice.

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers