Status quo bij goud

Na de capitulatiefase van augustus is de situatie op de edelmetaalmarkten wat gestabiliseerd. De goudprijs blijft nu al ruim enkele weken tussen 1180 en 1210 dollar schommelen en noteert nu 8,5% lager dan begin dit jaar (4,3% in euro). Het gele metaal viel tussen half april en half augustus terug van 1370 naar 1164 dollar of een correctie met 17%. Er zijn dan ook verschillende elementen die de prijs drukken.

Een eerste is de oplopende dollar. Die hangt samen met de stijgende rente in de Verenigde Staten. De Federal Reserve verhoogde eind vorige maand voor de derde keer dit jaar de rente. De kans dat er in december nog een vierde rentestap komt, wordt door de markt op 85% geschat. De macro-economische cijfers blijven goed met een hoge activiteit in de dienstensector en een lage werkloosheid. Intussen zijn ook de rendementen op de langere looptijden de evolutie van de korte rente gevolgd. De vergoeding op de 2-jarige Amerikaanse overheidsobligatie was sinds 2008 niet meer zo hoog. De tienjaarsrente, die meestal als referentie voor de langetermijnrente wordt gebruikt, steeg eerder deze week boven de grens van 3,2%. Dit is het hoogste niveau sinds mei 2011. De markt interpreteert de positieve macro-economische cijfers als een signaal dat de rente nog verder zal stijgen.

Voor  goud is in de eerste plaats de reële rente van belang en niet de nominale. We gaan er van uit dat samen met de nominale rentestijging ook de inflatie zal toenemen en een eventuele stijging van de reële rente erg beperkt zal blijven. Bijkomend heeft goud af te rekenen met een omvangrijke shortpositie op de termijnmarkten. Die was sinds 2001 niet meer zo hoog. Speculatieve investeerders zetten dus verder in op een verdere daling van de goudprijs.

De zilverprijs kon de voorbije weken wel terug (licht) herstellen nadat deze vorige maand voor het eerst sinds begin 2016 onder de grens van 14 dollar was teruggevallen. Het negatief rendement op zilver sinds begin dit jaar bedraagt nu 15% in dollar en 11% in euro. Door het recente herstel is ook de goud/zilver ratio terug wat gedaald. De prijsverhouding tussen beide edelmetalen piekte vorige maand op 85 en bedraagt nu nog 82. Zilver is historisch gezien ook erg goedkoop in verhouding tot andere grondstoffen zoals ruwe olie.

 

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers