Kunt u nog volgen?

Kunt u nog volgen? U hoeft zich niet te schamen indien het antwoord op deze vraag negatief moest zijn. Ik draai intussen al meer dan 2 decennia mee op de financiële markten en de voorbije week passeerden een aantal zaken die ik nog niet eerder zag. Niet in 2007-2008 en ook niet in 2000-2001.

Keuze aan op zijn zachtst gezegd opvallende prijsfluctuaties is er meer dan genoeg. Bijvoorbeeld de prijs van een vat ruwe olie die in één sessie een derde lager dook. Of aandelenindexen die vanaf de top in minder dan een maand met 20% corrigeren.

Op donderdag -10%, op vrijdag weer +10%, waarvan 6% in de laatste 20 handelsminuten. Tja… Zelfs in 1929 ging het niet zo snel… Palladium, drie opeenvolgende jaren de best presterende grondstof, werd in een vingerknip meer dan 30% lager gezet.

Wat u wellicht wil weten, is hoe het met goud en zilver zit. Ik heb hier al de vraag beantwoord of goud al dan niet een veilige haven is. Leest u dit nog rustig even na en laat het me weten als er vragen zijn.

Goud in een paar dagen van 1700$ naar 1530$ bij een dalende reële rente. Zilver van 17,5$ naar 14,3$. Aandelen van verschillende kwaliteitsvolle gouddelvers tientallen procenten lager gezet. Hefboomproducten die bijna waardeloos werden. Even aan de boom geschud heet dit dan…

Intussen barst de fysieke goudhandel nagenoeg uit zijn voegen. De orders waren nooit eerder zo hoog en verschillende munten zijn er uitverkocht. De situatie in de kleinhandel is mee het gevolg van wat er zich hoger in de distributieketen afspeelt. Ook de groothandel heeft geen voorraden meer omdat verschillende nationale Mints (die edelmetaalmunten produceren) niet meer kunnen of willen leveren.

Maar intussen duiken de prijzen wel lager…De ‘disconnect’ tussen de fysieke en de papieren goudmarkt is dus immens. Wanneer ik vroeger schreef dat de fysieke vraag geen enkele impact had op de goudprijs dan drong dit vaak niet helemaal door wat er precies bedoeld werd. Ik hoop dat dit sinds vorige week wel het geval is.

Papiergoud is zoals het woord het zegt niet meer dan papier. Het vertegenwoordigt uit hoofde van de uitgever een (niet waar te maken) belofte maar geen claim op fysiek goud. En ja dit geldt voor zowel de Comex (termijncontracten) als afgeleide producten gebaseerd op de spot goud markt (OTC) in Londen.

De producten die zogenaamd gedekt worden door fysiek goud zijn daar geen uitzondering op. Gelooft u mij niet, koop er dan eens eentje en neem contact op met de uitgever om fysieke levering te vragen. Ik hoor het graag hoe het u verging!

Hebben de beurzen een bodem bereikt?  Volgens mij niet. De daling sinds de top lijkt spectaculair maar vergeet niet dat we uit een nooit eerder geziene 11-jaar durende stierenmarkt komen.

Er komen ongetwijfeld nog dagen met spectaculaire koersstijgingen. De Fed zette de rente in een wanhoopspoging zondagavond op nul bracht en zal bijkomend 700 miljard dollar in de markt pompen. Maar zal dit het gewenste effect opleveren? En zo ja, voor hoe lang? En indien niet, met welke maatregelen gaan ze komend weekend dan uitpakken?

Per saldo kunnen de aandelenindexen nog een stuk lager. De risico’s (en die zijn talrijker dan ooit) zijn door de markt nog lang niet ingeprijsd.

Het is mijn overtuiging dat we na 40 jaar de omslag hebben gemaakt van het ‘buy the dips’ naar het ‘sell the rallies’ tijdperk.

En de edelmetalen? Best mogelijk dat er nog wat aan de boom wordt geschud maar veel losse vruchten zullen er niet meer uitvallen denk ik. In elk blijft het advies om fysiek metaal stevig vast te houden.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers