Doe de financiële markten op slot!

Waarom moeten de financiële markten wel nog open blijven als de globale reële economie grotendeels tot stilstand is gekomen?

Het afkondigen van (een) Bank Holiday(s) zal ongetwijfeld veel controverse opwekken. Maar controverse was er ook toen de café’s op slot gingen en nog steeds heeft niet iedereen de ernst van de situatie door.

Er is dus een economische en sociale lockdown maar nog geen financiële. Dit is voor mij compleet onbegrijpelijk.

In de huidige omstandigheden kunnen de markten hun primaire rol, nl. prijsvorming, niet meer spelen.

De monetaire autoriteiten hebben in recordtempo al hun munitie verschoten. De beleidsrentes staan nagenoeg overal op nul of negatief. De Fed biedt overnight repo-liquiditeit aan van 1 biljoen of 1000 miljard $. Dit is even veel als de hele QE1-operatie in 2009. Iedereen vond dat toen een hoog bedrag. Nu is dit ‘overnight’ beschikbaar. Natuurlijk wordt niet alles ineens opgenomen maar dat is ook het punt niet.

Laat me er even wat cijfers bijhalen. De S&P500 daalde tussen 19 februari en 17 maart (18 handelsdagen) met 30%. In 1929, tot nog toe de moeder van alle crashes genoemd, deed de markt er 42 dagen over om met 20% te dalen. Bent u nog mee?

Er komt nu zelfs helikoptergeld aan te pas in de Verenigde Staten. Uit de Wall Street Journal:

The Trump administration backed a plan to send checks directly to Americans as part of a $1 trillion stimulus package to help households and businesses, a dramatic step designed to cushion the impact of the sudden economic slowdown triggered by the coronavirus pandemic.

De rest van de wereld gaat binnenkort noodgedwongen volgen. En toch voorspellen de futures weer een bloedrode opening op Wall Street. De Europese beurzen zetten deze morgen alvast de toon.

Als dit doorgaat, krijg je steeds meer margin calls en verplichte liquidaties. 

Hele deelsegmenten van de markt dreigen door een gebrek aan liquiditeit in een no-bid situatie terecht te komen.

Deze situatie is vele malen erger dan in 2008-2009!!

De omvang van de economische schade door corona is nog lang niet duidelijk. Wat voor zin heeft het om in dergelijke omstandigheden de markten open te houden?

Voor wie het niet mocht beseffen: kredietproblemen door koersdalingen stralen ook enorm negatief af op de reële economie op een moment dat dit absoluut ongewenst is. Het risico op onherstelbare schade (falingen en massale ontslagen) is gewoon te groot.

De reële economie ligt plat maar de financiële markten doen intussen waar ze zin in hebben. Tegen dat bepaalde bedrijven ooit gaan kunnen heropenen, zijn ze failliet! Besef dit aub! Daarom dringt een tijdelijke time-out zich op.

Als het al niet te laat is. De opeenvolging van politieke statements en ‘stimuli’ allerhande leggen de weg ook breed open voor (nog meer) insider trading en marktmanipulatie.

Ik zeg het daarom nogmaals: DIT HEEFT GEEN ZIN.

Vandaar: doe die markten op slot. ASAP, aub.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers