Gratis Paastip! (17 april)

Het is bijna Pasen en daarom ga ik nog eens een gratis tip geven aan de meelezers. Misschien is het u opgevallen dat de granenprijzen recent terug een flinke tik kregen.  Dit is niet ongewoon na enkele opeenvolgende jaren met recordoogsten waar in 2018 nog een handelsconflict met de grootste afnemer (China) bij kwam.

Sojaprijs terug onder $9/bushel

Wel ongewoon is dat de gecombineerde shortpositie van maïs, soja en tarwe op de CBOT nooit eerder zo hoog was. Vooral de timing is daarbij opmerkelijk. In het noordelijk halfrond is het zaaiseizoen gestart. Dat wordt gevolgd door het groeiseizoen en daarna de oogst. De late winterprik in Noord-Amerika liet het zaaiseizoen traag van start gaan. Toch leidde dit amper tot prijsstijgingen want zo vroeg op het jaar kan de achterstand eenvoudig worden goedgemaakt. Dat er op dit moment helemaal geen weerpremie in de prijzen zit en integendeel zelfs een record short is wel bijzonder vreemd.

Tarwe

De huidige prijzen houden m.a.w. met een best case scenario rekening. Niet ongevaarlijk bij  landbouwgrondstoffen. We hebben al vaker meegemaakt dat er niet veel nodig is waardoor shorters moeten coveren. Onthoud goed dat dichtbij de bodem de nieuwsstroom altijd het meest negatief is!

Trackers (WisdomTree) en turbo’s (GS Markets) op granen zijn in ruime mate beschikbaar, dus kies en koop!

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers