Observaties (11 maart 2019)

Trump roept dat de dollar te duur is en wijst op de nadelige gevolgen ervan voor de Amerikaanse economie. Met het oog op een herverkiezing binnen ongeveer anderhalf jaar is dit uiteraard niet leuk. Want elke zittende president wil uitpakken met een groeiende economie en stijgende beurskoersen, toch? Eerder fulmineerde ‘The Don’ ook al tegen de hoge olieprijs. Al vergat hij er wel bij te vertellen dat uitgerekend de Amerikaanse sancties tegen Iran en later Venezuela de dure olie in de hand werkten.

Maar terug naar de Amerikaanse munt. De dollarindex (DXY) noteert op het hoogste niveau in bijna 2 jaar. Dit terwijl de Federal Reserve eerder dit jaar een bocht van 180 graden maakte door aan te kondigen de rente niet langer te zullen verhogen. Dit vermindert alvast in theorie de aantrekkingskracht van de dollar. De praktijk draaide dus anders uit. Omdat de centrale banken van andere grote valutabokken evenmin de rente verhoogden, bleef het renteverschil intact en was er dus ook geen uitstroom van investeringsgeld uit de dollar. Wel integendeel dus, want er vloeide zelfs extra geld naar de Amerikaanse munt. Die renteverhogingen buiten de VS zitten er op korte termijn ook niet aan te komen. De ECB verlaagde vorige week nog de inflatie- en de groeiprognoses terwijl de Japanse monetaire beleidsmakers eerder aan bijkomende versoepelingen dan aan een verstrakking denken. ook uit China komen binnenkort bijkomende stimuli op ons af.

Dollarindex in de lift

Is de dollar dan zo’n intrinsiek sterke munt? Welnee, allesbehalve zelfs. De val van de dollar wordt al heel lang voorspeld. Voor zover ik me kan herinneren al 2 decennia. De 21ste eeuw was nog niet begonnen toen ik voor het eerst las over ‘The great collapse’ en alles wat daar dan bij zou horen. Het begrotingstekort zal dit jaar oplopen naar bijna 1 biljoen of 1000 miljard dollar. In nominale termen een absurd hoog cijfer. Met een totale schuld van 22 biljoen dollar zal daarbij de grens van 100% van het bruto binnenlands product worden gerond. De rentelast op die schuld bedraagt gemiddeld 1 miljard dollar per dag

So what kunt u terecht opwerpen. Andere valutablokken doen het namelijk niet per se beter. Valutakoersen staan niet op zich maar worden tegenover andere munten uitgedrukt. Zo stapelt Japan  al decennia de schulden op en heeft het land intussen een schuldgraad van 236%. Toch staat de yen nog steeds overeind. Meer zelfs, het is een safe haven munt op de financiële markten.

Het zou dus best kunnen dat Trump deze keer nog een tijdje moet wachten om zijn zin te krijgen.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers