Ruwe olie nadert de onderkant van de prijsvork waarin deze grondstof al sinds vorige zomer beweegt. Dit is een signaal dat investeerders op zoek naar opportuniteiten best hun aandacht even verscherpen.
De productiebeperking van de OPEC, die vorige maand nog werd verlengd, leverde bitter weinig resultaat op. We hebben dit scenario trouwens al vanaf het begin voorspeld toen het kartel voor het eerst deze ‘oplossing’ voorstelde. Lees daartoe gerust de eerdere artikelen over dit onderwerp nog eens na.
Het gebrek aan impact op het marktevenwicht en op de prijzen (althans op korte termijn) heeft verschillende oorzaken.
Zo is de Amerikaanse olieproductie de voorbije 12 maanden met 10 procent of bijna 900000 vaten per dag gestegen. Het aantal operationele boorinstallaties blijft toenemen en voor volgend jaar wordt zelfs een output van 10 miljoen vaten per dag voorspeld.
OPEC-leden Nigeria en Libië produceren nu al 600000 vaten per dag meer dan eind vorig jaar. Beide landen zijn vrijgesteld van de productiebeperkingen die vorige maand werden verlengd. Nu is de olieproductie in beide landen zeker nog niet stabiel. Dit werd vorig weekend nog bevestigd door een lek in de Trans Niger Pipeline na sabotage.
Dit neemt niet weg dat de extra output de inspanningen van de andere leden gedeeltelijk teniet doet. Andere landen die buiten het akkoord staan, verhoogden eveneens hun productie. Ook de groei van de vraag verloopt trager dan verwacht.
Een en ander maakt dat de afbouw van de voorraden en de terugkeer naar het marktevenwicht achter ligt op schema.
Het advies voor ruwe olie…
Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.