Het hangt een beetje af van welke index als referentie wordt genomen, maar algemeen beschouwd behoren de grondstoffen dit jaar tot de sterkst presterende activaklasse. De Bloomberg Commodity Index (BCI) klom tijdens de 7 eerste maanden van dit jaar met 6,5 procent tegenover verliezen van 22 en 23 procent in respectievelijk 2014 en 2015. De S&P GSCI grondstoffenindex presteert een stuk minder goed met zelfs een klein negatief rendement maar dit heeft te maken met het hoge aandeel van ruwe olie in de index. Sinds begin juni is de olieprijs opnieuw met een kwart gedaald. Dit zorgt voor een scheeftrekking in de index want met name de metalen (industriële metalen en edelmetalen) en ook enkele landbouwgrondstoffen presteerden dit jaar goed tot uitstekend.
Eén en ander heeft ook een impact op de investeringsgelden die naar grondstoffen zijn gevloeid. Barclays Bank rekende voor dat de totale instroom in grondstoffen tussen januari en juli 50,8 miljard dollar bedroeg. Dat is de sterkste prestatie in die periode sinds 2009. De totale activa onder beheer in de grondstoffensector bedroegen eind juni 235 miljard dollar, het hoogste cijfer in 13 maanden. Deze toename gaat uiteraard hand in hand met de stijgende prijzen maar er speelt ook nog een andere belangrijke factor. De correlatie tussen de prestatie van de grondstoffen en die van de aandelenmarkten is namelijk flink gedaald. Een concreet gevolg daarvan is dat grondstoffen terug interessant zijn als diversificatie voor aandelen- en ook obligatieportefeuilles.
Indien de trend van de jongste maanden zich ook in de rest van het jaar doorzet, dan wordt 2016 het eerste jaar met hogere investeringsstromen richting grondstoffen sinds 2011. Niet toevallig komt het grootste deel van op rekening van de edelmetalen , die nu instaan voor 54 procent van de totale grondstoffenactiva onder beheer. De edelmetalen worden op ruime afstand gevolgd door energie (24 procent), landbouw (15 procent) en basismetalen (7 procent). De vraag is uiteraard of de stijging zal aanhouden. De trend van de jongste jaren is in die zin enigszins verontrustend. Van 2011 tot en met 2015 leverde de tweede jaarhelft telkens een negatief rendement op voor grondstoffen, zelfs al was het eerste semester in een aantal gevallen positief verlopen voor deze activaklasse. De tweede jaarhelft ging alvast niet echt veelbelovend van start, vooral als gevolg van winstnemingen op de energiemarkten.
Hoe zijn nu de vooruitzichten voor de komende maanden op de grondstoffenmarkten? Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.