Goud in euro op recordniveau

De financiële media lieten het nagenoeg geruisloos passeren maar goud bereikte eerder deze week een nieuw hoogtepunt in euro. De vorige top dateerde van eind september 2012. Geen groot nieuws zult u misschien zeggen want eerder bereikte het gele metaal ook al een record in onder meer Japanse yen, Australische dollar, Canadese dollar en Brits pond. In Chinese yuan flirt goud met het hoogtepunt van 7 jaar geleden. In Amerikaanse dollar en Zwitserse Frank laat een nieuw record voorlopig nog op zich wachten, al mag het duidelijk zijn dat dit slechts een kwestie van tijd is.

Zowat de meest gestelde vraag die me tegenwoordig bereikt, is of het nu nog de moeite  loont om goud te kopen. Voor wie ondanks alles nog steeds niet over een basispositie in het fysieke metaal beschikt, luidt het antwoord natuurlijk volmondig ja. Traders op zoek naar speculatieve winsten op korte termijn kan ik helaas niet helpen. Technische en sentimentindicatoren kunnen een indicatie geven maar zijn nooit een waterdichte garantie. De extremen in schuldopbouw en waarderingen van activa zorgen ervoor dat niets me nog verbaast op de financiële markten

De opportuniteitskost of het gebrek aan rentevergoeding, traditioneel het grootste nadeel van goud, is al een tijd niet meer van toepassing. De reële rente is in grote delen van de wereld al negatief en zelfs negatieve nominale rentevoeten zijn het nieuwe normaal geworden. Ik zie in deze situatie op korte termijn geen verandering komen.

Wat eveneens grotendeels onder de radar bleef, was het nieuws dat goud onder de Basel III normen de status van Tier 1 kapitaal kreeg. Basel III is een set van regels voor de internationale bankensector die de financiële stabiliteit moeten waarborgen. De regelgeving legt onder meer minimum kapitaalnormen op waar financiële instellingen moeten aan voldoen. Het kapitaal van een bank wordt onderverdeeld naargelang de kwaliteit van de reserves waarbij Tier 1 het kernkapitaal van de hoogste kwaliteit vormt.

Basel III legt minimumnormen op voor Tier 1 kapitaal in verhouding tot de totale risico-gewogen activa. Het goede nieuws is dat goud onder Basel III is ‘gepromoveerd’ naar Tier 1. Nu weet u meteen waarom de goudaankopen van de centrale banken nooit eerder zo hoog waren.