Aanhoudend hoge volatiliteit

Het marktsentiment tegenover de edelmetalen wijzigt erg snel. Halfweg april zette de goudprijs nog maar eens een (vergeefse) aanval in op het technische weerstandsniveau van 1370 dollar. Deze lukte niet en enkele weken later dook de prijs van het gele metaal voor het eerst sinds december vorig jaar onder de grens van 1300 dollar.

De voorbije jaren was er een negatieve correlatie tussen de evolutie van de goudprijs en die van de langetermijnrente en de dollar. Dit lijkt logisch, want een hogere rentevergoeding doet de opportuniteitskost van goud toenemen. Al is natuurlijk ook het inflatiepercentage van belang. Ook een hogere dollar is in principe nadelig voor goud.

De langetermijnrente zit in de lift en is sinds het dieptepunt van 2016 ruim verdubbeld. Toch leidde dit per saldo niet tot een lagere goudprijs. Samen met de hogere rente viel namelijk ook de dollar terug en dit compenseerde de rentestijging. In het eerste kwartaal bereikte de dollarindex het laagste peil in meer dan 3 jaar.

Maar  de jongste weken veranderde de dollar van koers terwijl tegelijk ook de rente doorsteeg en de geopolitieke situatie wat leek te ontspannen. Tegen deze cocktail kon goud niet op, al was de uitstap onder 1300 dollar maar een kort leven beschoren. Het uitstel van de meeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Noord-Koreaanse tegenhanger Kim Jong Un zette de markten terug op scherp. De Amerikaanse langetermijnrente, die eerder deze maand voor het eerst in 4 jaar voorbije de grens van 3% klom, viel wat terug waardoor de goudprijs een herstel liet optekenen.

Het goede nieuws van de dollarstijging is dat er nauwelijks een impact was op de prijs van goud in euro. Uitgedrukt in de Europese eenheidsmunt is het rendement van goud sinds begin 2018 zelfs terug licht positief. De correctie van de goudprijs onder 1300 dollar viel ook samen met een daling van het aantal speculatieve long posities in goud. Deze vielen vorige week terug naar het laagste niveau in 10 maanden.

Zilver weerstond beter dan goud aan het geweld van een oplopende rente en dollar en kon stand houden boven het dieptepunt dat eerder dit jaar werd bereikt. Daardoor viel ook de goud/zilver ratio wat terug, al blijft deze historisch gezien op een relatief hoog niveau noteren. De prijsverhouding tussen beide edelmetalen daalde van 82 begin vorige maand naar 78.