Hoezo deze correctie verrast u?

29 februari, een cadeau van de kalendermaker dat we maar één keer in de vier jaar krijgen en bovendien de dag na de slechtste beursweek sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in oktober 2008.

Een uitstekend moment voor een update op het publieke gedeelte van de site. Laat me starten met wat ik exact een week geleden schreef op 22 februari over de kwetsbaarheid van goud:

“Er zijn nu misschien iets minder zwakke handen dan in 2008 maar bij een liquiditeitscrisis volgt er hoe dan ook een terugval. Dit is nl. altijd al zo geweest. Bij een dergelijke crisis wordt alles verkocht wat liquiditeiten oplevert. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ of ‘slechte’ activa. Dus als er geld nodig is voor margin calls, gaat ook goud de deur uit.

Zie bvb. in 2008 crisis waar goud eerst bijna 30% daalde van $1000 naar $700 vooraleer opnieuw te stijgen. Idem in 2000-2001.

Ik wil hiermee alleen maar zeggen dat je ook in een stijgende trend rekening moet houden met soms zware correcties. Maar voor wie niet trade en blijft zitten in fysiek maakt dit allemaal niets uit natuurlijk.”

Wat zagen we de voorbije week? Goud flirtte op maandag nog met de grens van $1700 maar tegen vrijdag stond maar $1560 meer op de koerstabellen. Idem voor zilver, dat van bijna $19 naar $16,5 kelderde in 4 handelssessies.

Van waar die juiste timing? Puur geluk of toch iets anders? Ik laat het aan anderen om daarover te oordelen. Mijn redenering was dat de markten tot vorige week Covid-19 nagenoeg volledig hadden genegeerd. Dat kon niet blijven duren. Toen de verspreiding ook buiten China plots versnelde, wist ik dat het hek van de dam was.

Misschien heeft Covid-19 zelf maar een beperkte impact op de wereldeconomie. Maar de maatregelen om het virusverspreiding zoveel als mogelijk in de hand te houden als verplicht huisarrest, reisverbod en quarantaines zijn vanuit economisch standpunt rampzalig. Ineens zagen ook alle bedrijven die iets negatief te melden hadden hun kans schoon om alle bagger uit te kieperen met Covid-19 als zwart schaap. De gevolgen op de beurs hebt u gezien.


Ik ben eigenlijk nog het meest ‘verbaasd’ over de verbazing bij investeerders en analisten rond wat er nu aan het gebeuren is op de financiële markten.

Dit zat er nu toch van mijlenver aan te komen? Multiple expansion (hogere p/e’s) waarbij analisten de opgeblazen winststijging op basis van aandeleninkopen en schuldherfinancieringen tegen lagere rentes almaar verder extrapoleerden in de toekomst.  Waanzin, gezien de globale economische groei al sinds 2018 grotendeels is stilgevallen.

Maar we hebben tijdens onze actieve periode op de financiële markten wel meer dergelijke periodes gezien op de beurs (2000, 2007). Ook nu weer was het gewoon wachten op een excuus die een uitverkoop zou triggeren. Dit is nu het coronavirus of Covid-19 maar even goed was het een andere zwarte zwaan.

Big money werkt met hefbomen, geleend geld, leverage…als de markt keert, krijgen ze margin calls en moet alles buiten. Goud, zilver en de mijnaandelen zijn net als andere activa die onterecht daalden onderdeel van de ‘collateral damage’.

Hoe gaat het nu verder? De monetaire overheden zullen doen wat ze al jaren doen, namelijk de geldpersen aanzetten maar dan nu met een turbo op. Dat heeft Fed-voorzitter Powell gisteren al in nauwelijks bedekte termen aangekondigd. Twijfel er maar geen seconde aan dat de andere centrale banken gaan volgen. Verwacht u na de dieprode beursdagen dus ook aan enkele felgroene ‘opluchtingsrally’s’ die de dalende trend echter niet gaan keren.

Laat ons wel wezen, het huidige financiële systeem is al langer dan vandaag stuk en ‘beyond repair’. Het is enkel wachten tot het onder de eigen schuldenlast zal begeven. Het is al lang niet meer mogelijk om met ‘normale’ economische groei de schuld af te bouwen. De vlucht vooruit nemen met een nieuwe boost  aan ‘funny money’ is dan ook de enige optie en dit is ook wat er zal gebeuren.

FYSIEK goud en zilver blijven een stevige hold en zelfs een buy aan de huidige prijzen. Dit geldt ook voor aandelen van kwaliteitsvolle gouddelvers.

Zijn er vragen of is er interesse  in meer publieke updates, laat het mij dan weten en dan bekijk ik wat er mogelijk is.

Koen

Gelieve aan te melden om het volledige artikel te lezen.

Aanmelden voor bestaande gebruikers