Dan toch geen “hard bottom” voor goud

Na de monetaire vergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank gaf de goudprijs in eerste instantie geen krimp. Dit bracht verschillende analisten er toe om de grens van 1300 dollar als ‘harde bodem’ te bestempelen, een niveau waar de prijs niet meer onder zou dalen.

Maar nog geen dag later was het al zover. De goudprijs opende op vrijdag nog aan 1305 dollar maar viel in de loop van de namiddag verder terug naar 1279 dollar. Waren het de nieuwe handelsmaatregelen van president Trump tegen China of toch een vertraagde reactie op de geplande renteverhogingen door de Fed? Niemand die hierop een eenduidig antwoord kan geven.

Feit is wel dat goud sinds vrijdag 5 handelsdagen op rij goedkoper werd en daarbij een nieuw dieptepunt in 2018 neerzette. De prijs van een troy ounce goud bevindt zich nu terug op het niveau van december vorig jaar. In april flirtte de goudprijs nog met een technische doorbraak op 1370 dollar. De voorbije 2 maanden moesten verschillende technische steunniveaus er aan geloven en de vorige week uitgeroepen ‘harde bodem’ is intussen een weerstand geworden.

De daling van de goudprijs sinds half april gaat hand in hand met de klim van de dollarindex. Deze index, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover de valuta van enkele handelspartners, klom over dezelfde periode van 89 tot 95. De Amerikaanse Federal Reserve is de andere centrale banken ver vooruit wat monetaire verkrapping betreft. Daardoor loopt het renteverschil tussen de dollarzone en de andere valutablokken steeds verder op.

De duurdere dollar verklaart op zich nog niet waarom goud (en ook zilver) door investeerders niet langer als een ‘veilige haven’ investering wordt beschouwd. Blijkbaar redeneert de markt dat ondanks de hoge beurskoersen, de opgelopen geopolitieke spanningen en de dreigende handelsoorlog er momenteel nog geen nood is aan bescherming. Het rendement van goud sinds begin dit jaar bedraagt nu -3 procent in dollar. In euro noteert het gele metaal ongeveer break-even.

Zilver ging mee onderuit met goud en noteert nu ruim 4 procent lager dan bij de start van het jaar. Eerder deze maand was de goud/zilver ratio teruggevallen naar 76, wat het laagste niveau was sinds eind vorig jaar. Intussen is de prijsverhouding tussen beide edelmetalen terug geklommen naar 77,5.